Nudelman László

Nudelman László

Nudelman László

A DENARIUS INTERJÚJA NUDELMAN LÁSZLÓVAL

DENARIUS: Mint mindenki, még a nagyok is valahol – valamikor elkezdték. Mikor „fogta“ meg Önt a numizmatika varázsa és mi volt az Ön első gyűjtői irányzata?

Nudelman László: 14 éves koromtól foglalkozom éremgyűjtéssel. Kezdetben az árpád-házi pénzek vonzottak a legjobban, a későbbiekben váltottam garasok gyűjtésére, amelyekből egy egyedülálló kollekciót sikerült létrehozni. A kollekció ma a Magyar Nemzeti Bank gyűjteményében található.

DENARIUS: Az első „Nudelman“ aukció több mint 15 évvel ezelőtt volt. Mint numizmatikai anyaggal mint a minőségi katalógussal szinte berobbant a numizmatikai piacra. Bizonyára rengeteg munka volt ez aukció mögött. Milyenek voltak az első reakciói az aukcióra a magyar numizmatikai társadalomnak?

Nudelman László: Az első aukciót közel egy éves aktív előkészítő munka előzte meg. Nem hiába, hiszen a Magyar Műkereskedők Szövetségétől a megtisztelő Év Árverése címet is elnyerte. Az árverés katalógusa szakmai berkekben mondhatni alapművé vált, manapság már szinte beszerezhetetlen.

DENARIUS: Majdnem 10 évig kellett várni az Ön második aukciójára. Viszont azt hiszem megérte várni, mert mint a katalógus mint az anyag fantasztikus volt. Mi okozta ezt a hosszú szünetet?

Nudelman László: Az első árveréssel elég magasra helyeztem a mércét. A színvonal fenntartása legalább olyan nehéz munka (ha nem nehezebb) mint a mérceállítás. Nálam a mennyiségnél a minőség mindig is előbbre járt. Aukcióim alapját többnyire egy bázisgyűjtemény jelenti. Ennyi időbe tellett míg egy vállalható anyag összeállt.

DENARIUS: Az Ön ötödik aukciós katalógusa már-már referenciaművé vált. Próbaveretekbol összeállított aukció azt hiszem újdonság volt nem csak a magyar numizmatikai piacon. Ez az aukció több országban is a figyelem középpontjába helyezte ezeket az érmeket. Önnek mi erről a véleménye?

Nudelman László: Az ötödik árverés célzottan referenciaműnek készült. A siker nem maradt el, hiszen az aukció eredményeire a nemzetközi szakma is felfigyelt, a kiadványból elismert szakkatalógus lett. Ez az árverés a modern kori érmék irányába terelte a gyűjtők és kereskedők figyelmét. Talán nem véletlen egybeesés, hogy a témának azóta népes gyűjtőtábora van

DENARIUS: Mikor lesz a következő 9. Nudelman aukció és mit várhatunk tőle?

Nudelman László: A következő, 9-11. aukció június 11 és 13. között lesz. A háromnapos árveréssorozat első napján várhatóan a régi magyar anyaggal kezdünk, ezt követően kalapács alá kerül egy egyedi antik gyűjtemény és végül pedig egy szisztematikus magyar kitüntetés-gyűjteményt aukcionálunk, amely a XIX-XX. század időtartamát öleli fel. Reméljük következő árveréseink az eddigiekhez hasonló sikerrel zárulnak.

DENARIUS: Azt hiszem hogy nem túlzok ha azt mondom, hogy amit Ön elért a numizmatika terén már a csúcs. Ön szerint van még hová fejlődni vagy van esetleg még valami amit Ön el szeretne érni a numizmatika terén?

Nudelman László: Köszönöm megtisztelő elismerését. A fejlődésben, haladásban úgy gondolom nincs megállás – csak az élet szabhat határt. A jövőben elsőként a folyamatban levő szakmunkáimat szeretném befejezni és közzétenni: a középkori magyar aranyforintokról, az erdélyi pénzekről és a hamisítványokról szóló kiadványokat, a Próbaveret-Fantáziaveret-Utánveret címen futó könyvtervezet, valamint nem utolsó sorban szeretném befejezni és az euró magyarországi bevezetését követően publikálni a forintrendszerről szóló munkám. Ez utóbbi kötet bázismunkája az ötödik árverés katalógusával lényegében már elkészült - csupán a 2008 utáni adatokkal kell kiegészíteni.

DENARIUS: Figyelemmel kísérve mint az Ön mint a nyugati árveréseket. A jó minőségű érmék ára a csillagos egek felé tart. Ön szerint mi okozza ezt a rohamos áremelkedést és tényleg a csillagos ég a határ?

Nudelman László: Igen, ez valóban így van. A jelenséget feltehetőleg az okozza, hogy a válság okozta pénzügyi, piaci bizonytalanság sok befektető figyelmét a biztos invesztíciók irányába fordítja. Hogy ennek lehet-e van-e határa, az a közeljövőben eldől.

DENARIUS: Rengeteg numizmatikus, főleg azok akik nem olyan régen kóstoltak bele a numizmatikába csak a reprezentatív és „nagy“ érmékre koncentrálnak. Azt hiszem lassan elfeledkezünk az „apróbb“ érmékről (denár, obolus, parvus,quarting...). Mint üzletembernek biztosan jó ez, de mint numizmatikus mit gondol erről?

Nudelman László: A gyűjtés szerkezete átalakult, ez tényhelyzetként kezelendő és ez ellen nehéz bármit is tenni. A „kisebb” területek gyűjtése sajnos jelenleg hátrányos helyzetben van, feltehetően annak okán is, hogy sokkal nagyobb elmélyülést, időt, türelmet és szakértelmet igényel mint egyéb, jól katalogizált területek.

DENARIUS: Szerencsére már itt Szlovákiában is beindult a numizmatikai élet. Egyre több a numizmatikai akció és főleg egyre több az új és komoly numizmatikus. Érezhető ez az Ön árverésein is?

Nudelman László: Igen, valóban megállapítható, hogy manapság már a szlovákiai és csehországi gyűjtők is olyan anyagi helyzetben vannak, hogy jelenlétük a nemzetközi piacon nem nélkülözhető.

DENARIUS: Az utóbbi években „trend“ lett befektetni a numizmatikába. Sok „befektetőt“ nem is érdekel a numizmatika csak a pénzköltés és a haszon. Mi erről Önnek a véleménye?

Nudelman László: Ebben van igazság de a helyzet összességében talán mégsem olyan rossz. Nem is feltétlenül a haszonról van itt szó, hanem inkább a biztonságról. Ha valaki tetemes pénzt fordít egy bizonyos terület gyűjtésére akkor azt – érthető módon – hosszabb-rövidebb távon szeretné biztonságban tudni. Erre a numizmatika gyűjtése alkalmas.

DENARIUS: Ha már félre tesszük a „numizmatikai etikát“ és csak a befektetést nézzük. Ön szerint mibe érdemes invesztálni. Melyek azok az érmék amelyekbe a legbiztonságosabb befektetni?

Nudelman László: Ezt a piac dönti el. A jelenkori tendenciák azt mutatják, hogy prioritása van a modern kori aranypénzeknek, a különösen ritka évjáratoknak, valamint a történelmi korok aranypénzeinek, tallércímleteknek és természetesen mindenre kiterjedően a különösen szép állapotnak.

DENARIUS: Ami a magyar numizmatikát illeti. Huszár Lajos és Unger Emil könyvei alapműveknek számítanak, de már lassan eltűntek a piacról és a fiatal numizmatikusoknak már szinte elérhetetlenek. Ön szerint nincs itt az ideje egy új és komoly numizmatikai katalógusnak ami foglalkozna az összes Magyar állami verettel I. Istvántól – Ferenc Józsefig?

Nudelman László: Igen, mint azt már a korábbiakban is említettem, ezen a hiánypótláson dolgozom idestova 10 éve. A köteteket remélhetően sikerül az elkövetkező években befejezni és az érdeklődők polcaira eljuttatni

DENARIUS: Végul szeretném Önnek megköszönni a tartalmas interjút. Mit uzenne a DENARIUS numizmatikai magazin olvasóinak?

Nudelman László: Köszönöm a lehetőséget. Sikeres, eredményes szakmai évet kívánok a Denarius olvasóinak és természetesen sok szeretettel várunk mindenkit májusi árveréseinken.


 

 

partnereink

Coin Circuit
Magyar Pénzverő Zrt.
CoinArchives Pro
Auktionen Münzhandlung Sonntag
Fritz Rudolf Künker GmbH & Co. KG
Sixbid.com
Auex Auktionen
mcsearch.info