Szent István Lancia Denárja

Az ezüst dénár előlapján +LANCEA REGIS felirat, valamint középen, két kör között, kinyúló, lándzsát vágásos zászlóval tartó kéz látható. A hátlapon +REGIA CIVITAS felirat, valamint egy karoling templom, benne másik felirat: REGI látható. A LANCEA REGIS jelentése: a király lándzsája, a REGIA CIVITAS felirat jelentése vitatott, de valószínűleg Esztergomra vagy Székesfehérvárra utal, szó szerinti jelentése: királyi város.
 
Az ismert jelképrendszerekben a lándzsát a feudális függés kifejezésére szokás használni, így például a német-római császár a vazallusainak küldött lándzsát, de a magyar királyok a lándzsát sokkal inkább szuverén királyi jelképként használták.
 
A hátlapi karoling templom főleg a német területeken, azon belül is Bajorországra jellemző, amely régióval a korszakban a legerősebb kapcsolataink voltak. Bajor környezetben azonban nem került elő ilyen érme, ezzel is erősítve az érme magyar voltát.
 
Ezen érméből körülbelül félszáz ismert jelenleg a világon. A Hansági Múzeumban őrzött érmét Tomka Péter régész találta, terepbejáráskor 1992-ben Lébény-Kaszásdomb lelőhelyen, átmérője 20 mm és Gedai István megfigyelései alapján 1002-re datálható. Érdekesség továbbá az érmén lévő két lyuk, ami arra utal, hogy a darabot később nyakba akasztva is hordták.

partnereink

Coin Circuit
Magyar Pénzverő Zrt.
CoinArchives Pro
Auktionen Münzhandlung Sonntag
Fritz Rudolf Künker GmbH & Co. KG
Sixbid.com
Auex Auktionen
mcsearch.info