ORSEOLO EZÜST PÉNZEK WEBSHOPUNKBAN

Orseolo Péter nem tartozik a magyar történelem szépemlékű uralkodói közé.  István trónjának törvényes örökösét vadkan ölte meg, ezt követően rendelkezett az uralkodó úgy, hogy lánya és a velencei dodge frigyéből született Péterre hagyományozza a trónt.

István azért is ragaszkodhatott Orseolo Péter személyéhez, mert a lehetséges örökösök közül őt tartotta a legalkalmasabbnak életműve folytatására, a keresztény magyar állam alapjainak megszilárdítására. A történelem azonban nem igazolta a király döntését.
 

"Péter alig foglalá el a királyi széket, már is gyülöletessé tette magát. Idegen lévén, a magyarokkal nem rokonszenvezett. Helyettök olasz és német kegyenczeivel vette magát körül; nekik osztogatta a főméltóságokat, a királyi várak ispánságait, s rájok pazarolta a királyi jövedelmeket."*

Orseolo Péter rövid, de annál rosszabb emlékű uralkodása alatt folytatta az előde által elindított magyar érmekibocsátást, ugyanazzal az érmeképpel, de természetesen saját név-felirattal, a hátlap REGIA CIVITAS feliratát pedig a PANNONIA váltotta fel. Ritka darabok, a magyar numizmatika értékesebb darabjai közé tartoznak.

WEBSHOPUNKBAN MOST TÖBB SZÉP DARAB IS MEGVÁSÁROLHATÓ ITT

*Az idézet forrása: DR. SZALAY JÓZSEF - DR. BARÓTI LAJOS: A MAGYAR NEMZET TÖRTÉNETE

 

partnereink

Coin Circuit
Magyar Pénzverő Zrt.
CoinArchives Pro
Auktionen Münzhandlung Sonntag
Fritz Rudolf Künker GmbH & Co. KG
Sixbid.com
Auex Auktionen
mcsearch.info