KOCKÁZATMENTES MŰTÁRGYBEFEKTETÉS: AZ ARANYPÉNZEK

A numizmatika – a műtárgyakhoz és a festészethez hasonlóan – évszázadok óta közkedvelt gyűjtési terület. A régi és új pénzérmék utóbbi évekre jellemző felértékelődése elsősorban az aranyár emelkedésének köszönhető – az egyéb befektetési formákra mostanság jellemző bizonytalanság a nemesfém árának folyamatos emelkedését eredményezte. Ismét népszerű a két háború közötti polgári életérzés: egy kis aranyat nem árt ha tartalékolunk.

Az aranypénz, mint befektetés

Numizmatikai megközelítésben kétfajta aranypénzről beszélhetünk:

  1. befektetési aranypénzekről
  2. numizmatikai értékű aranypénzekről

Az Európai Únióban befektetési aranypénznek minősülnek azok az aranypénzek, melyek az Európai Bizottság minden év elején megjelenő hivatalos listájában címlet szerint szerepelnek. A listába történő iktatásról, ill. törlésről minden ország, nemzeti érméinek vonatkozásában saját hatáskörében dönt (szakértők bevonásával, szigorú szakmai kritériumok alapján). A hivatalosan elfogadott EU-s listára felkerülő érmék értékesítése mentesül a forgalmi adótól.

Az aktuális lista megtekintéséhez katt ide:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2011:351:0017:0031:DE:PDF

A magyar pénzérmék közül legutóbb az ún. Szent István Intelmei 500.000 Ft-os érem került fel az EU-s listára.

A befektetési aranypénznek árának alakulása teljes mértékben a tőzsdei aranyárakhoz igazodik. Az aranyár elmúlt években tapasztalható drasztikus emelkedése közismert: a nemesfém világpiaci ára kilenc év alatt több mint négyszeresére növekedett. Az ezt megelőző évtizedekben stabil befektetésnek számító aranyár kimagasló emelkedése továbbra is prognosztizálható - ennek oka egyebek között, hogy a hirtelen megnövekedett érdeklődéssel az aranytermelés nem tud lépést tartani. A kialakult ár tehát stabil, a “visszarendeződés” kizárható – még a 2006-os és a 2007-es árszint sem köszönhet vissza. Néhány hónapos periódusban számolhatunk némi ingadozással: a nagyjából 10-20%-os pozitív vagy negatív tőzsdei árváltozás általánosnak mondható. Féléves vagy éves ciklusokban stabil, illetve emelkedő árfolyammal kalulálhatunk.

Az ún. numizmatikai értékű – nem befektetési aranynak minősülő – aranypénzek árnövekedése már nem ilyen kiszámítható. Nagyon sok szempontra érdemes figyelnünk, amennyiben numizmatikai értékű aranypénzekbe szeretnénk befektetni. Az elmúlt 20 év tapasztalatai szerint a pénzérmék árának alakulását elsősorban a tartásfokozat befolyásolja (a pénzérmék állagát, állapotát  többfokú skálával osztályozzák). Értékálló és fejlődő befektetésnek leginkább a kiváló tartású aranypénzek bizonyulnak. Numizmatikai befektetéseink esetén számítanunk kell esetlegesen 3-5 éves megtorpanásokkal, ritkábban kisebb visszaesésekkel. Hosszú távon azonban egyértelműen növekedéssel kalkulálhatunk.

A numizmatikában – kiemelkedően az aranyérmék esetében – tapasztalható árrobbanás egyebek között a kelet-európai szocialista diktatúrák megszűnésének is köszönhető. Az új piacok többszörös árnövekedést eredményeztek, nem csak Kelet-, hanem Nyugat-Európában is. A kereskedelembe bekapcsolódó országoknak köszönhetően többszörösére nőttek az éremárak – főleg az aktuális országhatárokon átívelő történelmi pénzek, így például az Osztrák Magyar Monarchia aranypénzei esetében; az orosz numizmatikában az elmúlt években közelítőleg tízszeres áremelkedés tapasztalható.

A befektetési aranyaknál lényegében a tőzsdei árakkal számolhatunk. Nem befektetési, numizmatikai aranypénzek árának alakulása a nemzetközi éremaukciókat összegző portálokon követhető: http://www.coinarchives.com és http://www.mcsearch.info/, valamint a jelentősebb Nyugat-Európai szereplők honlapjain, így például a Fritz Rudolf Künker GmbH & Co vagy az Auktionen Meister & Sonntag internetes oldalán. Magyar pénzek tekintetében kiemelkedő piaci jelentőséggel bír a Procopius Numizmatika, valamint a Nudelman Numismatica (utóbbi honlapján egy 2005-ig visszamenő referenciális éremadatbázist is fellelhető, magyar pénzek aukciós árainak alakulásáról).

A befektetésként vásárolt aranypénzek előnyei:
A gyűjteményes numizmatikára és a befektetési aranyakra egyaránt érvényes, hogy kis helyen elférnek, könnyen zárhatók, tárolhatók és értékesíthetők.
A befektetési aranyak kis időtávra is kiváló – gyakorlatilag kockázatmentes – befektetésnek minősíthetők – a legrövidebb időn belül készpénzért mobilizálhatók (szemben a műtárgy-gyűjtés más ágaival).
Numizmatikai jellegű befektetéseket ajánlott inkább hosszabb távra rögzíteni, nagyobb időtávolságban az értékvesztés ezen a téren is gyakorlatilag kizárható.

Milyen kockázatokat rejt az aranypénzek vásárlása? Mire figyeljünk aranypénzek vásárlása során?
Az aranypénzek vásárlásának szinte egyetlen kockázata van: a hamisítványok.
A viszonylag jól szűrhető másolatok azonban – mint általában – a fejlődő technikákat használva kis lépéssel a szakma előtt járnak. Ezért érdemes minősített, megbízható és garanciát adó kereskedőtől vásárolnunk. Még a legjobb szakembereket is sikerül néha becsapni a friss, jól sikerült hamisítványokkal. Idővel kiderülhet egy-egy érméről, hogy tökéletes másolat volt – ilyenkor csak egy garanciális számlával érvényesíthetjük érdekeinket.

Praktikus tanácsok befektetési célú aranypénzek vásárlásához:
Nudelman László, a C.I.P. Invest Kft. tulajdonosa, a Nemzetközi Numizmatikai Szövetség (IAPN) egyetlen magyar tagja, közel fél évszázada a magyar numizmatikai élet jelentős szereplője – állítja, az értékálló aranypénz-befektetések egyik fő alapja a bizalom. Kezdő gyűjtőként első lépésként tájékozódjunk, válasszuk ki a hozzánk legközelebb álló gyűjtési és/vagy befektetési területet és találjuk meg azt néhány szakembert, akihez bizalommal fordulhatunk. A műtárgy-gyűjtésben jellemző jelentős ízlés- és értékítéletbeli különbségek természetesen a numizmatikában is érvényesek, ezért nem érdemes túl sok „szakértőre” támaszkodnunk.

Nem árt ha eladónk számlaképes. Az érembörzéken, -bazárokon, ún. Verkaufslichtnél történő vásárlást kerüljük – a gyenge lámpafénynél nem láthatjuk, vagy enyhébbnek ítélhetünk egy-egy verethibát, ami végzetes befolyással lehet pénzérménk árképzésre.

Nem befektetési, numizmatikai aranypénzek esetében legbiztosabb az árveréseken történő vásárlás. A visszanézhető, ellenőrizhető, lefotózott és széles körben publikált darabok esetében minimálisra csökken a tévedés lehetősége. Az aukciókon vásárolt pénzérmékkel garantált, hogy időtálló és gyarapodó befektetéssel gazdagodunk.

partnereink

Coin Circuit
Magyar Pénzverő Zrt.
CoinArchives Pro
Auktionen Münzhandlung Sonntag
Fritz Rudolf Künker GmbH & Co. KG
Sixbid.com
Auex Auktionen
mcsearch.info