DÉLVIDÉKI EMLÉKÉREM

Magyarország 1941-es visszafoglalási törekvéseivel párhuzamosan a Horthy-kormány kitüntetéseket alapított: Felvidéki Emlékérem, Erdélyi Emlékérem, legvégül Délvidéki Emlékérem. 

Magyarország 1941. április 11-én kezdte meg a Délvidék visszafoglalását, azt követően, hogy Németország április 6-án megtámadta Jugoszláv Királyságot. Az 1941-ben alapított Délvidéki emlékérmet a hadműveletekben részt vevő több ezer honvéd és csendőr kapta meg.

A matt fémszínű szürke ötvözött ón érem elölnézeti oldalán a „Nándorfehérvári Győző” Hunyadi János lovas képe látható, mellette felirat Hunyadi János. A körfelirat rajta „Magyar Délvidék Visszafoglalása Emlékére”. Az érem átmérője 36 milliméter. A hátoldalon koronázott háromszögű pajzson magyar kiscímer, alatta balra döntött háromszögű pajzson a Hunyadi-címer, jobbra döntött háromszögű pajzson a Horthy-címer látható. Az érme nagy körkörös feliratán szerepel a „Vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzóságának XXII. évében 1941” ajánlás. Az éremhez tartozó szalag háromszögletű, 40 mm széles, balról kék, jobbról sárga színű.
Az emlékérem előlapján látható Hunyadi János 1439-től volt a Délvidék védelmezője. 1456-ban a törökök százezres hadától védte meg a Délvidék kulcsát jelentő Nándorfehérvárt. A diadal évtizedekre megállította a törökök európai terjeszkedését, emlékére vezette be a pápa az Úr színeváltozása ünnepet - a déli harangozást azonban könyörgésként még az ütközet előtt rendelték el, és csak a győzelem hírére lett a hálaadás kifejezője. Hunyadi néhány héttel később, a zimonyi táborában kitört pestisjárvány áldozatául esett.
A Délvidéki Emlékérem viselését a jelenleg hatályos magyar jogszabályozás nem engedi meg.

partnereink

Coin Circuit
Magyar Pénzverő Zrt.
CoinArchives Pro
Auktionen Münzhandlung Sonntag
Fritz Rudolf Künker GmbH & Co. KG
Sixbid.com
Auex Auktionen
mcsearch.info